QAFP

Wróć do wszystkich klientów

Boże Narodzenie z kiełbasą

Święta Bożego Narodzenia od wielu lat odbywają się w ramach utartych już tradycji. Ubieramy choinki, pieczemy świąteczne pierniki i przygotowujemy potrawy, których przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie. Pamiętajmy, że tradycję można jednak modyfikować.

Wigilijny barszcz z uszkami, ryby i pierogi z kapustą i grzybami spotykają się od lat z uznaniem polskich rodzin. W przypadku dań świątecznych, spożywanych w kolejnych dniach – schemat jest także utarty. W większości przypadków podaje się pieczone mięsa, pasztety, bigos, ryby, marynaty i wędliny. Te ostatnie, z pozoru bagatelizowane, mogą być świetnym urozmaiceniem na świątecznym stole. Zwłaszcza, gdy sięgniemy po tradycyjne, pyszne i aromatyczne kiełbasy.

Jakość QAFP, zawarta w kiełbasach: podwawelskiej ekstra, żywieckiej i krakowskiej suchej, może zaskoczyć wszystkich przy świątecznym stole. Wyjątkowy smak kiełbas wynika głównie z wysokiej jakości surowca, pochodzącego z hodowli spod znaku certyfikatu. Wszystkie wspomniane kiełbasy są produktami promowanymi w ramach kampanii informacyjno-promocyjnej pt. „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP”, której celem jest rozpowszechnienie wiedzy o kiełbasach: podwawelskiej ekstra, żywieckiej i krakowskiej suchej, wytworzonych w tym systemie.

Jakość wędlin pozwala na wariacje kulinarne, które tak dobrze widziane są na świątecznym stole. Co można przygotować? Ciekawym dodatkiem do bożonarodzeniowych dań może być pokrojona kiełbasa podwawelska ekstra zapiekana z soczewicą i grzybami. To rozgrzewające i bardzo aromatyczne danie. Dla osób szukających alternatywnej formy klasycznego bigosu, można zaproponować kiełbasę żywiecką duszoną z czerwonym winem i kiszoną kapustą. Lekko zgrillowana kiełbasa krakowska sucha w połączeniu z suszonymi śliwkami także może być uzupełnieniem świątecznego stołu. Wszystkie propozycje mogą być smaczną odmianą tak znanych już wszystkim tradycyjnych dań, a próbującym pozostawić chęć eksperymentowania na kolejny rok.